Skandalernas Karolinska

Nya Karolinska Solna

- Dokument

 

Dokument om Paolo Macchiarini NYTT - Svindlande – NKS dyrt som 1,7 Burj Khalifa

Hur dyrt är Nya Karolinska? Här kan du jämföra byggkostnaden med några av världens dyraste prestigebyggen. Äpplen och päron naturligtvis – men ändå varning för svindel när sjukhuset ställs bredvid världens högsta byggnad Burj Khalifa, Operahuset i Oslo eller Turning Torso.
Läs artikeln här »
SvD - Betallänk

 

Dokument om Paolo Macchiarini NYTT - Alliansen kommer inte att häva NKS-avtal

15 miljarder kronor blir prislappen om Stockholmslandstinget ska säga upp NKS-avtalet med Skanska och projektbolaget SHP i förtid. För dyrt säger nu den styrande borgerliga landstingsalliansen.
– Vi kan inte ersätta ett mindre välbetänkt avtal med ett ännu sämre avtal för att säga upp det, anser finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).
Läs artikeln här »
SvD - 2017-12-12

 

 

Dokument om Paolo Macchiarini NYTT - Fel i 100-tals fler badrum på NKS – får klafsa runt i vatten

Problemen med felbyggda badrum på Nya Karolinska växer. Nu visar det sig att det blir vattensamlingar på golven i merparten av 550 nya patientbadrum. Någon traditionell besiktning av samtliga rum har aldrig gjorts.
– Uppenbarligen finns det en svaghet i det vi har lämnat över, säger Pär Olsson, för Skanska Healthcare AB.
Läs artikeln här »
SvD - 2017-12-04

 

Dokument om Paolo Macchiarini NYTT - Fortsatta IT-störningar på Karolinska

De tekniska störningarna vid Nya Karolinska Solna, som förra veckan ledde till en lex Maria-anmälan om misstänkt vårdskada, fortsätter. Och läget för den drabbade patienten uppges vara allvarligt.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-11-29

 

Dokument om Paolo Macchiarini NYTT - Patient har livshotande skador efter teknikhaveriet på Nya Karolinska

Den patient som misstänks ha drabbats av att hjärtövervakningen fallerade på Nya Karolinska för en dryg vecka sedan vårdas nu i en avancerad hjärt-lungmaskin, ECMO, enligt DN:s källor.
Läs artikeln här »
DN - 2017-11-29

 

Dokument om Paolo Macchiarini NYTT - 165 felbyggda badrum på Nya Karolinska

Vattnet rinner åt fel håll i patienternas badrum på Nya Karolinska. Vid en besiktning konstateras bakfall i 165 våtutrymmen i det nyöppnade sjukhuset. Enligt oberoende beräkningar kan det kosta cirka 100 000 kronor att åtgärda felen – per rum.
Läs artikeln här »
SvD - 2017-11-17

 

Dokument om Paolo Macchiarini NYTT - Sjukhusdirektören medger brister vid barnakuten på NKS

Melvin Samsom, sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, medger att det finns uppenbara brister vid barnakutmottagningen på Nya Karolinska Solna. Lokalerna är inte anpassade för att möta akut sjuka barn på ett adekvat sätt, skriver han till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-11-01

 

Dokument om Paolo Macchiarini NYTT - Höga priser för ändringar och tillägg på NKS

1,2 miljoner kronor för att byta en dörr och nära 100 000 kronor för att sätta upp ett hyllplan. Det är två exempel på vad ändringar och tillägg vid Nya Karolinska Solna kostar. Det visar dokument som Svenska Dagbladet tagit del av.
Läs artikeln här »
Aftonbladet  - 2017-09-18

 

Dokument om Paolo Macchiarini NYTT - Fel val att tiga – nu sprids bilden av Skanska som girigbuk

Skanska borde inte ha skrivit ett sådant girigt avtal med Nya Karolinska. Byggbolaget borde veta att den typen av avtal genererar svarta rubriker. Och att rapporteringen riskerar att skada Skanskas SKA B +0.11% affärer i hela världen.
Läs artikeln här »
(betallänk, SvD)

 

Dokument om Paolo MacchiariniPolitikerna grundlurade – kan vara värt bryta avtalet

Efter SvD:s nya avslöjanden vill Miljöpartiet i Stockholmslandstinget omedelbart omförhandla NKS-avtalet med Skanska. – Rår vi inte på dem den vägen måste vi grundligt utreda konsekvenserna av att ta smällen och bryta avtalet, anser MP:s gruppledare Tomas Eriksson.
Läs artikeln här »
(betallänk, SvD)

 

Dokument om Paolo MacchiariniKostnaden för ett dörrbyte på Nya Karolinska: 1,2 miljoner

Nästan 100 000 kronor för att byta en hylla, över 140 000 för att sätta in en ny vattenkran – och mer än en miljon för att byta en dörr.
Läs artikeln här »
Aftonbladet  - 2017-09-18

 

Dokument om Paolo MacchiariniPlatsbrist på NKS – fler väggar öppnas

För att motverka den akuta vårdplatsbristen på Nya Karolinska Solna, NKS, rivs nu väggar mellan enkelrum. Orsaken är att det inte finns tillräckligt med personal till enbart enkelrum.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-04-03

 

Dokument om Paolo MacchiariniNKS satsning på intensivakut hotar läkarutbildning

Läkarutbildningen på Karolinska institutet står inför stora förändringar – och risk för försämringar – när Nya Karolinska i Solna får en så kallad intensivakut nästa år. Universitetet känner sig akterseglat i beslutsprocessen och måste nu arbeta febrilt för att på kort tid anpassa utbildningen.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-03-24

 

Dokument om Paolo MacchiariniBarnläkare: Utan vårdplatser havererar barnsjukvården

Bristen på vårdplatser för barn på Stockholms sjukhus är inte längre försvarbar. Det som skett i vinter på vår arbets­plats kan inte beskrivas som annat än ett haveri som vi aldrig sett tidi­gare. Försämrad medicinsk kvalitet, minskad patientsäkerhet och en ohållbar arbetsmiljö är nu en realitet, skriver 32 barnläkare.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-03-24

 

Dokument om Paolo MacchiariniMisstänkt ekobrott på Nya Karolinska

En underentreprenör till Skanska misstänks för en omfattande ekobrottshärva under bygget av sjukhuset Nya Karolinska i Stockholm.
Läs artikeln här »
Dagens Industri - 2017-03-22

 

Dokument om Paolo MacchiariniLandstingsrevisorerna: »Nästa flytt till NKS bör ges längre tid«

Landstingsrevisorerna i Stockholms läns landsting har granskat den första flytten till Nya Karolinska Solna (NKS). Att nätverk, larm och telefoni inte var klara i tid påverkade förutsättningarna för personalens utbildning och driftövning, samt möjligheten att testa helheten, skriver de.
Läs artikeln här »

Författare: Kjell Asplund
Stockholms läns landsting - 2017-02-23

 

Dokument om Paolo MacchiariniSka värdebaserad vård införas av konsulter utan vetenskaplig evidens?

Radions »Kaliber« har i två program om Nya Karolinska sjukhuset (NKS) i detalj belyst att det multinationella managementföretaget Boston Consulting Group (BCG) haft en avgörande roll som konsult i Stockholms läns landsting (SLL) vid införandet av värdebaserad vård [1, 2]. Detta vid sidan av en förvaltning med över 800 tjänstemän.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-01-06