Skandalernas Karolinska

Etik

 

Vänskapskorruption och inavel på Sveriges högskolor

Skrota las och intern befordran. Dagens regelverk kombinerat med inavelskulturer håller högskolans kompetensförsörjning på en oförsvarligt låg nivå.

Läs artikeln här »

DN debatt - 2016-08-01

 


 

Böcker:

 

Forskningsfusket bara fortsätter :

Macchiariniskandalen & Karolinska institutet : de ekonomiska och politiska drivkrafterna

Nya avslöjanden om nya forskningsfusk

Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket utkom 2011. I dag, fem år senare, kan vi konstatera att Forskningsfusket bara fortsätter. Den senaste händelseutvecklingen på Karolinska Institutet har föranlett styrelsen att tillsätta en utredning för att gå till botten med den så kallade Macchiarini-affären. Utredningen görs mot bakgrund av andra ytterst besvärande omständigheter. Kan Karolinska Institutet till och med ha skyddat sin brottsmisstänkte stjärnkirurg, topprekryteringen som fram till alldeles nyligen sågs som en möjlig nobelpristagare?

 

Boken går att köpas från b la. Bokus

Artiklar:

NYTT - Cancerpatienter i Stockholm skickas till Finland

Stockholm skickar nu bröstcancerpatienter till Finland för strålbehandling. De ökade väntetiderna till strålbehandling beror på att cancerfallen ökat och inkörningsproblem med ny utrustning på både Nya Karolinska och Södersjukhuset - efter en misslyckad upphandling av strålkanoner.

Visa artikel »

Dagens Nyheter - 2019-07-23

 

NYTT - Oredlighetsärende avskrivs mot Göteborgsprofessorer

En anmälan om påstådda bildmanipulationer i två arbeten om transplantation av odlade blodkärl avskrivs av Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg. Huvudförfattare till de två arbetena är två professorer som tidigare fällts för oredlighet i samma artiklar.

Visa artikel »

Dagens Medicin - 2018-12-18

 

NYTT - Patientdata lämnades ut till sjukhus i Boston – nu utreder JO

Justitieombudsmannen utreder just nu utlämnandet av en halv miljon patientdata från Region Halland till ett sjukhus i Boston.

Visa artikel »

Dagens Nyheter  - 2018-09-07

 

NYTT - Landstinget tillsätter utredning om utlämnade patientdata

S:t Eriks ögonsjukhus har lämnat ut patientdata till det amerikanska bolag som grundats av Boston Consulting Group. Landstingsledningen kände till detta redan i fjol.

Visa artikel »

Dagens Nyheter  - 2018-08-29

 

NYTT - Professor: Svenska tystnadskulturen ger oss skandalerna som blir kända över hela världen

Johan Thyberg som är en pensionerad professor från KI och legitimerad läkare varnar i denna debattartikel för farorna med tystnadskulturen i Sverige som är en bra jordmån för skandaler. När allt det som borde stoppats tidigt till slut blir synligt är det ofta för sent. Tystnadskulturen uppstår genom förtryck av intern kritik inom organisationer och toppstyrning.

Visa artiklar »

Newsvoice.se - 2018-04-09

 

DN granskar Riksrevisionen

Här hittar ni ett antal artiklar på DN som rör ämnet.

Visa artiklar »

DN - 2017-04-15

 

KI stänger Heckscherrapporten

Utredningarna om Paolo Macchiarini läggs nu till handlingarna, säger Mikael Odenberg, ordförande i Karolinska institutets styrelse.

Läs artikeln här »

Dagens medicin - 2017-02-13

 

Krisbolag i storaffär – mörkar vd:ns dubbla stolar

Krisbolaget Bactiguards vd Christian Kinch jublar över ett nytt viktigt licensavtal. Men bolaget mörkar på sin telefonkonferens att det är Christian Kinch själv som varit med och grundat bolaget man nu sluter licensavtal med. En av huvudägarna i Bactiguard är Thomas von Koch, vd för riskkapitaljätten EQT.

Läs artikeln här »

Dagens medicin - 2017-02-09

 

Offentlighetsprincipen bör bejakas – inte bekämpas

I vår artikel visade vi hur forskningsråden Vetenskapsrådet och Vinnova skapat system som tycks konstruerade för att slippa offentliggöra vissa beslutsunderlag (DN Debatt 2/2). I sina repliker framhåller generaldirektörerna för dessa myndigheter att offentlighetsprincipen är mycket viktig.

Läs artikeln här »

DN debatt - 2017-02-08

 

Forskningsråden kringgår offentlighetsprincipen

Vetenskapsrådet och Vinnova väljer numera att radera de expertutlåtanden som ligger till grund för fördelningen av forskningsanslag på totalt 8 miljarder kronor per år.

Läs artikeln här »

DN Debatt - 2017-02-01

 

Council′s large spending on consultants revealed

Stockholm County Council has been criticised after Swedish Radio revealed it had spent more than a billion kronor on outside consultants since 2012.

Lyssna på ljudklippet här »

Sveriges Radio - Radio Sweden - 2016-12-06

 

Landstingets konsultnota: Över en miljard kronor

P4 Stockholm kan i dag avslöja att landstinget de senaste fem åren köpt in konsulttjänster för över en miljard kronor. Den allra största summan har gått till ledarskapskonsulter, visar en unik sammanställning.

Lyssna på ljudklippet här »

Sveriges Radio - P4 Stockholm - 2016-12-06

 

Karolinska – konsulternas Mekka?

Kaliber fortsätter granskningen av Karolinska sjukhusets nya organisation. Hur blev en management-teori kallad värdebaserad vård visionen för Karolinska?

Lyssna på ljudklippet här »

Sveriges Radio - Kaliber - 2016-11-14

 

Toppchef hoppar av i protest mot Nya Karolinska

Med bara en vecka kvar till öppnandet av Nya Karolinska hoppar en av toppcheferna, hjärtkirurgen Jan Liska, av i protest.

Läs artikeln här »

Sveriges Radio - P4 Stockholm - 2016-11-15


 

 Nobelpristagaren om KI-affärer: ”Känner bara sorg”

Svenske Nobelpristagaren i medicin, Arvid Carlsson, känner stor sorg över att Karolinska sjukhuset och Karolinska Institutet återigen är inblandade i experimentella behandlingar utan giltiga tillstånd.
– Tyvärr verkar det finnas en kultur på Karolinska Institutet som bygger på självgodhet och en övertro på sig själv. Jag känner bara sorg över det, säger Arvid Carlsson.

Läs artikeln här »

SvD - 2017-01-28

 

 Karolinska polisanmäler uppmärksammat dödsfall

Sjukhuset ser inte att en fungerande larmpanel hade kunnat ändra utgången – men vill ändå ha en extern granskning.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2017-01-26

 

 ”Världens dyraste sjukhus” – och forskningfusket

Skandalerna kring Karolinska universitetssjukhuset, Karolinska institutet och NKS har varit många de senaste åren med skenande kostnader för bygget av det nya sjukhuset och forskningsfusk. SvD går igenom de viktigaste turerna.

Läs artikeln här »

SvD - 2017-01 - (öppen för prenumeranter av SvD)
Eller pdf »

 

Sorgligt att Karolinska återigen dras in i ny affär

”Det påminner mycket om Macchiarini-fallet”, säger SvD:s Fredrik Mellgren om granskningen som visar att Karolinska har bedrivit forskning på svårt sjuka människor utan att ha tillstånd. ”Det är allvarligt på två sätt – det ena för patienternas säkerhet, det andra att det är sorgligt för Karolinska att de återigen figurerar i ett sådant här sammanhang.”

Se video här »

SvD - 2017-01-18

 

Forskningsministern öppnar för hårdare straff

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) öppnar för att utreda hårdare straff för brott mot etikprövningslagen. Det måste få ”tydliga konsekvenser” om man bryter mot regler på området, säger hon efter SvD:s avslöjande om att minst 68 patienter på Karolinska i Huddinge fått experimentell behandling utan giltiga tillstånd.

Läs artikeln här »

SvD - 2017-01-18

 

Karolinska forskade utan tillstånd

Karo­linska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har genomfört avancerad forskning på människor – utan föregående djurstudier eller giltiga tillstånd.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2017-01-18

 

Macchiarini-utredare om Karolinska: ”Obegripligt”

Macchiarini-utredaren Bengt Gerdin menar att det är obegripligt att forskarteamet på Karolinska universitetssjukhuset inte ens sökte tillstånd för den experimentella behandlingen med celler från moderkakan på nästan 70 svårt sjuka patienter. Samtidigt sätter SvD:s avslöjande fokus på svåra etiska överväganden.

Läs artikeln här »

SvD - 2017-01-18

 

Sjukhusdirektören: ”Jag har tagit mitt ansvar”

Sjukhusdirektör Melvin Samsom på Karolinska universitetssjukhuset menar att direkta ansvaret för den otillåtna cellforskningen ligger på den ansvarige forskningsledaren och verksamhetschefen.
– Men jag har tagit mitt ansvar och sett till att det blivit externa utredningar, säger Melvin Samsom.

Läs artikeln här »

SvD - 2017-01-18

 

Karolinska om nya skandalen: Vet inte hur det kunde pågå så länge

Det dröjde flera år innan de regelvidriga cellbehandlingarna och forskningsstudierna på Karolinska upptäcktes och kunde börja granskas. Karolinskas ansvariga för patientsäkerhet, Nina Nelson Follin, kan dock inte svara på hur det kunde få pågå så länge: – Inte i sin ordning, säger hon till SVT Nyheter.

Läs artikeln här »

SVT - 2017-01-18

 

Svårt sjuka behandlades utan tillstånd på Karolinska

SVD AVSLÖJAR: Ett forskarteam på Karolinska universitetssjukhuset har behandlat ett 70-tal svårt sjuka patienter, varav flera barn, med celler odlade från moderkakor. Men precis som i Macchiarini-fallet gjordes det utan tidigare djurstudier och giltiga tillstånd.

Läs artikeln här »

SvD - 2017-01-18

 

Karolinska forskade utan tillstånd

DKarolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har genomfört avancerad forskning på människor – utan föregående djurstudier eller giltiga tillstånd.

Läs artikeln här »

SVT - 2017-01-18

 

Svårt sjuka behandlades utan tillstånd på Karolinska

SVD AVSLÖJAR: Ett forskarteam på Karolinska universitetssjukhuset har behandlat ett 70-tal svårt sjuka patienter, varav flera barn, med celler odlade från moderkakor. Men precis som i Macchiarini-fallet gjordes det utan tidigare djurstudier och giltiga tillstånd.

Läs artikeln här »

SvD - 2017-01-17

 

 

Ansvariga på KS: ”Det ska inte vara möjligt”

Ansvariga på Karolinska universitetssjukhuset erkänner att ett stort antal patienter fått cellbehandling utan behöriga tillstånd. Det har pågått sedan 2011 men är nu stoppat. 

Läs artikeln här »

SvD - 2017-01-17

 

Tio visselblåsare på Karolinska 2016

Hot, förnedring och ryktesspridning. Om det handlar en av ett dussin anmälningar som inkommit till Karolinska universitetssjukhusets visselblåsarfunktion. Samtidigt frågar sig läkarföreningen hur stor nyttan är.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2017-01-02

 

Tystnadskulturen fortsätter på Karolinska

Karolinska universitetssjukhuset har tagit bort frågan vad man tycker om sjukhusledningen från den årliga medarbetarundersökningen. Svara inte på enkäten innan den utformats på nytt, uppmanar 13 ST-läkare i obstetrik och gynekologi.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2016-12-21

 

Läkare på Karolinska uppmanar till enkätbojkott

I Karolinska sjukhusets årliga medarbetarenkät har frågan vad de anställda tycker om sjukhusledningen tagits bort. Nu uppmanar ett antal läkare sina kollegor att inte svara på enkäten förrän den görs om.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2016-12-21

 

Har du också blivit utsatt för ”plågsamt människoförsök” på Karolinska?

En ny skandal tornar upp sig på Karolinska Institutet (KI) efter turerna runt kirurgen Macchiarini. Ett fall av forskning på KI där patienter ovetandes har varit försökskaniner har uppdagats. 

Läs artikeln här »

Newsvoice - 2016-08-23

 

Karolinska tillbakavisar kritik mot stamcellsforskning

Läkemedelsverket riktar kritik mot Karolinska institutet (KI) för att det bedrivit stamcellsforskning utan tillstånd, rapporterar TV4 Nyheterna. Men KI tillbakavisar kritiken.

Läs artikeln här »

Dagens medicin- 2016-08-23

 

Ny skandal på Karolinska institutet

TV4Nyheterna kan avslöja att Karolinska ännu en gång har bedrivit avancerad stamcellsforskning utan nödvändiga tillstånd och rätt kontroll. Levande patienter har ovetandes blivit försökskaniner i en studie som Läkemedelsverket nu riktar mycket hård kritik mot.

Läs artikeln här »

TV4Nyheterna- 2016-08-22

 

Fler anmälningar om forskningsfusk

Antalet anmälningar om misstänkt forskningsfusk på Karolinska institutet (KI) har ökat markant i år. Anledningen tros vara den uppmärksammade Macchiarini-affären.
Läs artikeln här »

Aftonbladet- 2016-08-10

 

Kunskapsstöden är för många och för otydliga

Trots att vårdpersonal närmast dränks i olika lokala, regionala och nationella kunskapsstöd, visar undersökningar att det är långt kvar till målet att all vård följer »best practice«.

Läs artikeln här »

Läkartidningen - 2016-07-13

 

Tystnadskultur på Karolinska oroar politiker

Tystnadskulturen på Karolinska universitetssjukhuset både upprör och oroar landstingspolitiker i Stockholms läns landsting. Läkarförbundets ordförande kallar det ”förfärligt”.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2016-07-06

 

Skarp kritik riktas mot Karolinska Institutet

Det fortsätter storma kring Karolinska institutet, KI. Mångmiljonsatsningen på biobanker, BBMRI, som KI lett har havererat. Nu kan Expressen berätta att en oberoende revision som Vetenskapsrådet tillsatt kommer med skarp kritik mot hur KI hanterat pengarna.

Läs artikeln här »

Expressen - 2016-04-25

Rättsstaten är inte fri från klanmakt

Med den moderna rättsstatens uppkomst övergavs stamsamhället. Men klanbildningar har knappast lämnat vår samtid. En ny bok reder ut begreppen om två radikalt olika men alltjämt samtida maktformer

Läs artikeln här »

Svenska Dagbladet - 2015-07-23

 

Kirurgens advokat: Utred Karolinska

Den fuskanklagade kirurgen Paolo Macchiarinis advokat, Björn Hurtig, vill se en noggrann granskning av Karolinskas ansvar för de misslyckade operationerna av luftstrupar, som lett till två patienters död.

Läs artikeln här »

VLT - 2016-02-24

 

Det handlade bara om business redan från början

Johan Thyberg har varnat i åratal – men ingen lyssnade förrän katastrofen var ett faktum. Han har varnat för faran att blanda forskning med business i årtionden. Om någon kan säga ”vad var det jag sa” när det gäller Macchiarini-skandalen så är det professor Johan Thyberg.

Läs artikeln här »

Sjukhusläkaren - 2016-02-16

 

Ingen ska ta enväldiga beslut

”Det är tack vare fri media, offentlighetsprincipen och fackföreningsskydd som det har kommit fram så mycket i den här skandalen”, säger en av de insatta från Karolinska till mig. ”Utan det hade hela historien kunnat tystas ner och inte kommit fram”.

Läs artikeln här »

Sjukhusläkaren - 2016-02-19

 

Nyhetsbrev från Sjukhusläkaren

Läs artikeln här »

 

Vaccination mot papillomvirus och cancer – en dyr och osäker satsning

Kostnaderna är enorma och resultaten osäkra, skriver professor Johan Thyberg. Priset har diskuterats världen över på grund av kopplingar mellan medlemmar i Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet, KI, och Astra Zeneca, AZ. Den PR som vaccinet får genom Nobelpriset ger klirr i kassan hos dessa bolag.
Läs artikeln här »

NewsVoice - 2011-12-03

Osher Centrum granskas av professor Johan Thyberg, KI

Förväntningarna byggdes upp och rubrikerna i SvD och DN var stora när det stod klart att Karolinska Institutet (KI) i Stockholm fått 43 miljoner kronor för att studera alternativmedicin och integrera den i svensk sjukvård. Men alternativmedicinkalaset blev aldrig av. Nu är pengarna snart slut och de verkat ha använts till allt möjligt annat.
Läs artikeln om Osher Centrum här »

NewsVoice - 2011-11-18

 

Öppet brev – Fortsättning på historien om Karolinska och dess svindlande affärer

Läs artikeln här »

NewsVoice - 2015-06-11

 

KI:s rektorsval JO-anmäls

Det förekom både jäv och och brist på transparens vid omvalet av rektor Harriet Wallberg-Henriksson 2009, menar professorer och studenter vid KI som anmält rektorsvalet till Justitieombudsmannen. Men JO vill inte utreda saken.

Läs artikeln här »

Life Science Sweden - 2010-10-04

DokumentDe säljer organ från avrättade kineser 

Karolinska institutet, KI, samarbetar med kinesiska universitet som säljer och transplanterar organ från avrättade fångar, skriver Dagens Medicin. Jan Carlstedt Duke på KI säger att det inte är säkert att KI bryter samarbetet med universiteten, även om uppgifterna stämmer.

Läs artikeln här »

Expressen - 2006-10-18

 

DokumentKI:s partners säljer organ från kineser 


KI:s partners säljer organ från kineser som avrättats
Karolinska institutet i Solna har ett nära samarbete med flera kinesiska universitet som tjänar miljontals kronor på att sälja och transplantera organ från avrättade fångar.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2006-10-17

 

DokumentKina slopar organstölder från fångar 

Kina är det enda landet i världen som tar organ från avrättade fångar och använder till transplantationer. Nu tänker man slopa metoden och övergå till frivilliga donatorer.

Läs artikeln här »

SVT.se - 2013-08-15

 

DokumentKI:s forskningspartners säljer organ från avrättade kineser

Svenska Karolinska institutet samarbetar med flera kinesiska universitet som tjänar miljoner på att sälja organ som kommer från avrättade fångar, uppger Dagens Medicin.

Läs artikeln här »

DN - 2006-10-18

 

Dokument Högsta domstolen i Kina ska pröva alla dödsdomar ...

I Kina antogs i tisdags en ny lag som innebär att högsta domstolen måste se över alla dödsdomar. Från och med januari 2007 ska samtliga fall där distriktsdomstolarna dömer till dödsstraff gå vidare till högsta domstolen, som stadfäster domen. Amnesty hoppas att detta ska innebära en minskning av antalet verkställda dödsdomar.

Läs artikeln här »

Tidningen Kulturen - 2006-11-03

 

Dokument Karolinska samarbetar trots transplantationer av organ från avrättade

Karolinska institutet samarbetar med flera kinesiska universitet som transplanterar organ från avrättade fångar, uppger Dagens Medicin på onsdagen.

Läs artikeln här »
Sveriges Radio - 2006-10-18

 

KI har bländats av Nobelpriset och saknar akademisk kultur

Radikala förändringar krävs. Det räcker inte med byte av rektor för att återupprätta KI:s rykte. Problemet är frånvaron av en akademisk kultur, skriver Torbjörn Tännsjö och berättar om KI och den medicinska etiken.

Läs artikeln här »

Dagens Nyheter - 2016-02-11


Dokument Eldorado med etiska frågetecken

Svenska forskare lockas av att kunna göra studier på så många patienter att den mest ovanliga sjukdom blir vanlig med svenska mått mätt. Men den etiska diskussionen är lågmäld.

Läs artikeln här »

Forskning & Framsteg - 2008-07-01

 

Dokument Läkarorganisation agerar mot organhandel i Kina

Bristen på organ för transplantation har öppnat en världsmarknad för illegal handel. I dag talas det om »transplant tourism« och »trafficking« med organ. Värst är situationen i Kina där organ från avrättade fångar används.

Läs artikeln här »

Läkartidningen - 2007-01-10

 

 


 

DokumentTransplantationer - Senaste nytt från svenska tidningar