Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Headers and client library minor version mismatch. Headers:100518 Library:30120 in /home/skandalernaskaro/public_html/settings.php on line 13
  
  Skandalernas Karolinska

Nya Karolinska Solna

- Dokument

 

NYTT - ”Bråttom att åtgärda de ödesdigra misstagen”

Öppna NKS akutmottagning för ”rutinpatienter”, tillsätt en sjukhusstyrelse med en majoritet av sjukvårdserfarna personer och begränsa vårdvalen. Det är några av förslagen från ett stort antal läkare, forskare med flera.

Läs artikeln här »
SvD debatt - 2019-06-27

 

NYTT - Karolinska tvingas vidta åtgärder för arbetsmiljön

Arbetsmiljöverket har efter en rad inspektioner beslutat att sjukhuset får ett vite på totalt 600 000 kronor om inte åtgärder vidtas.

Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2019-06-27

 

NYTT - Barnkirurgen om Nya Karolinska: Vi är nära gränsen att krascha

Bara 10 av 28 vårdplatser är öppna på barnkirurgen i Nya Karolinska – sjukhuset som skulle ge världens bästa barnsjukvård. Nu hämmas operationsverksamheten av brist på vårdplatser och tekniska problem.
– Vi närmar oss gränsen när det kraschar fullständigt,

Läs artikeln här »
DN - 2019-05-27

 

NYTT - Sofia Nerbrand: Nya Karolinska måste göra om och göra rätt

Nya Karolinska nye direktör varslar 550 anställda. Det var nödvändigt att dra i nödbromsen, men riskerna är stora.

Läs artikeln här »
DN - 2019-05-16

 

NYTT - ”Konsulternas modell har hittills fungerat dåligt”

DN:s reportrar Anna Gustafsson och Lisa Röstlund har under lång tid granskat Karolinska. Här svarar de på frågor om situationen kring universitetssjukhuset.

Läs artikeln här »
DN - 2019-05-14

 

NYTT - Nya Karolinska – hur kunde det gå så fel?

Nya Karolinska skulle bli en världspionjär med toppmodern, effektiv vård. I stället blev det ett av världens dyraste sjukhus som nu dras med miljardunderskott.

Läs artikeln här »
DN - 2019-05-09

 

NYTT - V: Nej till ansvarsfrihet för NKS-styrelser

V i Region Stockholm kommer att yrka på att regionstyrelsen och styrelsen för sjukhuset Nya Karolinska inte ska få ansvarsfrihet. Vänsterpartiet anser att sjukhuset har misskötts till den grad att styrelsen måste ställas till svars.

Läs artikeln här »
SvD - 2019-05-06

 

NYTT - Chefen för barnakuten: ”Katastrofala konsekvenser om sjuksköterskorna säger upp sig”

35 sjuksköterskor på Nya Karolinskas barnakut hotar att säga upp sig i protest mot ett nytt arbetstidsavtal. Det gör enhetens chef Malin Ryd Rinder mycket bekymrad.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter- 2019-04-15

 

NYTT - Kritiserad sjukhuschef blir saudisk hälsotopp

Karolinska sjukhusets avgående sjukhusdirektör Melvin Samsom har fått ett nytt jobb.
Enligt Dagens Nyheter blir han chef för hälsa och välmående för det uppmärksammade stadsprojektet "Neom" i Saudiarabien.

Läs artikeln här »
Dagens Nyheter- 2019-04-15

 

NYTT - 35 sjuksköterskor på Karolinskas barnakut hotar att säga upp sig

Sjuksköterskor på Nya Karolinskas barnakut ansluter sig nu till protesterna mot det nya arbetstidsavtalet som för många innebär lägre lön för samma arbete. I ett öppet  brev riktat till sjukhusledningen och regionledningen skriver 35 sjuksköterskor att de inte kommer att acceptera villkoren. 
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter- 2019-04-12

 

NYTT - Läkare om sjuksköterskeflykten: Vi kan behöva stänga intensivakuten

Läkare på intensivakuten på Nya Karolinska i Solna är oroade över de många uppsägningarna av sjuksköterskor. I ett brev riktat till sjukhusledningen varnar de för att patientsäkerheten är hotad. Man befarar också att verksamheten kan behöva stängas.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter- 2019-04-09

 

NYTT - Avfall och hemliga pakter: Det dyraste sjukhuset i världen är svenskt

 "En hemlig klubb, bestående av länspolitiker, byråkrater, privata konsulter som hanterade detta enorma projekt och genomförde kontraktet i det tjockaste mörkret och mysteriet".
Läs artikeln här »
Ill Messaggero - 2019-04-06
OBS, artikeln på Italienska

 

NYTT - Forskare: ”NKS riskerar att kraschlanda”

Förutsättningarna för en lyckad OPS-lösning vid bygget av Nya Karolinska Solna organiserades bort redan från början och hela projektet riskerar att kraschlanda. Det konstaterar statsvetare vid Stockholms universitet.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2019-03-19

 

NYTT - NKS-politiker låtsades att det fanns konkurrens

Mörkläggning, elitism och in i det sista oklart om vilken vård som ska finnas på Nya Karolinska i Solna. NKS-projektet kapades också av externa konsulter med egna intressen att driva fram en OPS-lösning för megasjukhuset. Det är några slutsatser i den andra forskningsrapporten om Nya Karolinska.
Läs artikeln här »
SvD - 2019-03-15

 

NYTT - Extern granskning stärker misstanken om forskningsfusk av KI:s prorektor

Bildmanipulation som inte kan förklaras som misstag. Misstanken att det förekommit forskningsfusk i vetenskapliga artiklar där Karolinska Institutets prorektor Karin Dahlman-Wright är medförfattare har stärkts efter en extern granskning.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2019-03-14

 

NYTT - Krisöppnar avdelning efter smutsskandalen

Nya Karolinska sjukhuset svarar på kritiken. Bekräftar blod och vävnad på instrumenten.
Läs artikeln här »
Aftonbladet - 2019-03-07

 

NYTT - Larm från barnsjukhus: ’Smutsiga instrument’

Kirurgernas instrument på Nya Karolinska sjukhuset rengörs inte ordentligt.
Läs artikeln här »
Aftonbladet - 2019-03-07

 

Karolinskas läkarförening: ”Bråttom att göra något”

Organisationen fungerar inte i dag. Förändringar måste göras innan fler tröttnar och säger upp sig, menar sjukhusets läkarförening.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2019-01-31

 

Kraftig kritik mot Karolinska i egen rapport

Ökat stuprörstänkande, otydligt ansvar och lågt förtroende för ledningen. Det är bilden som framkommer i styrelsens egen uppföljning av den nya verksamhetsmodellen. Men målet med den nya organisationen ligger fast.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2019-01-30

 

Odenbergs krav: Stryk KI från lista över antisemitism

Karolinska institutet vill inte bli indraget i skandalen kring larmen om trakasserier mot judiska läkare på Nya Karolinska. KI-ordföranden Mikael Odenberg har i mejl krävt att institutets namn stryks från listan över de värsta antisemitiska händelserna 2018 – trots att de anklagade läkarna antingen arbetar eller doktorerar på KI.
Läs artikeln här »
SvD- 2019-01-25

 

Maria Rankka: Artiklarna om NKS som ingen har skrivit

Häromdagen nominerades Anna Gustafsson och Lisa Röstlund på Dagens Nyheter till Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjande för sina artiklar om Nya Karolinska Solna (NKS).
Läs artikeln här »
SvD- 2018-11-10

 

Läkarförslag: Ha kvar akuten på Gamla Karolinska

Sjukvården i Stockholm kan vara en källa till rikedom. I del tre av Konkrets korruptionsserie granskar vi hur Filippa Reinfeldt tog stockholmarnas gemensamma tillgångar och gjorde sig och sina vänner rika.
Läs artikeln här »
SvD- 2018-10-26

 

 

Korrupt: Filippa Reinfeldt

Sjukvården i Stockholm kan vara en källa till rikedom. I del tre av Konkrets korruptionsserie granskar vi hur Filippa Reinfeldt tog stockholmarnas gemensamma tillgångar och gjorde sig och sina vänner rika.
Läs artikeln här »
Konkret - 2018-10-22

 

Nyfödda kan placeras på infektionsavdelning

Det saknas plats för nyfödda barn på Nya Karolinska i Solna. Därför måste sju av BB-rummen placeras i samma korridor som avdelningen för barninfektion.
– Nyfödda är infektionskänsliga och ska inte blandas med barn som har smittsamma infektioner, säger flera barnläkare till SvD.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-10-19

 

Läkarflykt oroar: ”Måste förbättra personalpolitiken”

En dålig personalpolitik får specialiserad personal att fly från vården, säger landstingspolitiker efter SvD:s avslöjande om att erfarna läkare slutar på NKS. – Landstinget måste generellt förbättra personalpolitiken, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).
Läs artikeln här »
SvD - 2018-10-06

 

NKS fortsatt drabbat av tekniska problem

De tekniska problemen fortsätter att förfölja Nya Karolinska, skriver Dagens Nyheter. Bara dagar innan neurologin ska flytta in på sjukhuset saknas utrustning.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-10-06

 

NKS-akuten ekar tom: ”Sommaren förfärlig”

För att lätta på trycket i sommarsjukvården går den styrande alliansen in med 180 extra miljoner till Stockholms akutsjukhus.Men på den nya NKS-akuten sprider sig missnöjet. Sedan början av maj är det nästan tomt på patienter – medan belastningen ökat på de övriga sjukhusen.– Ändras inte vårt uppdrag blir sommaren alldeles förfärlig, säger akutläkaren Tamara Barlow.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-10

 

Flytten av Karolinska har kantats av tekniska problem

Dyra konsulter, it-haveri och strålningsläckage – flytten in i Nya Karolinska har inte varit smärtfri. När det nu blivit dags för neurologin att flytta in på sjukhuset har it-problemen åter gjort sig påminda.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-10-05

 

Toppläkare lämnar NKS – ersätts av hyrpersonal

På kort tid har nästan hälften av de mest erfarna specialistläkarna slutat på intensivakuten på Nya Karolinska. Många har ersatts av dyra hyrläkare – och i flera fall saknar de rätt specialistkompetens.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-10-05

 

Akut läkarbrist på NKS: »Risk att allt blir sämre«

Hälften av specialistläkartjänsterna på Nya Karolinskas intensivakut är vakanta, enligt Läkarförbundet. De ersätts nu av hyrläkare som i många fall saknar rätt kompetens.
Läs artikeln här »
Dagens Arena - 2018-10-05

 

Korrupt: NKS-härvan

Tillsammans har de lurat skattebetalarna på miljarder. Konkret listar gänget bakom korruptionshärvan på Nya Karolinska Sjukhuset.
Läs artikeln här »
Konkret info - 2018-09-24

 

M och Nya Karolinska är siamesiska tvillingar

Dags att sparka Irene Svenonius efter landstingshaveriet.
Läs artikeln här »
Aftonbladet - 2018-08-24

 

Karolinska institutet har fått sämre rykte

Karolinska institutets rykte har försämrats de senaste åren. Det hör förmodligen ihop med avslöjandena kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini, skriver Dagens Nyheter.
Läs artikeln här »
SVT Nyheter - 2018-08-23

 

15 vattenläckor på Nya Karolinska sedan 2016

Sammanlagt 15 vattenläckor har inträffat på det nya sjukhuset Nya Karolinska sedan starten, enligt en ny rapport. Det berättar projektbolagets vd Ulf Norehn.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-08-22

 

KI:s rykte hos allmänheten på fallrepet – tredje sämst i landet i ny rankning

Karolinska institutets anseende befinner sig i fritt fall. År 2014 var lärosätet bland de tre främsta i analysföretaget Kantar Sifos mätningar av allmänhetens förtroende för Sveriges högskolor och universitet.
Läs artikeln här »

Öppna mätnbngen i pdf-format här »
Dagens Nyheter - 2018-08-22

 

Ett ”landmärke” som kostat människoliv

Notan på 61,4 miljarder tickar på – men är inte det värsta.
Läs artikeln här »
Aftonbladet - 2018-08-17

 

Bilden av moderat vänskapskorruption

Ulf Kristersson, Filippa Reinfeldt och Irene Svenonius ler glatt in i kameran under en vintermiddag i Täby. Bilden förevigas på Reinfeldts instagramkonto. De ser ut som ett gäng som ställer upp, täcker upp och backar varandra, oavsett vad som händer.
Läs artikeln här »
Aftonbladet - 2018-08-17

 

Erika Ullberg: ”Det är provocerande att NKS inte är byggt för sjukvård”

Socialdemokraterna lovar att stoppa den kritiserade organisationsmodellen med värdebaserad vård på Karolinska universitetssjukhuset vid ett maktskifte.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-08-08

 

Nytt bakslag för NKS – ordförande sparkas

Gunnar Németh, styrelseordförande för Nya Karolinska Sjukhusets ägare Swedish Hospital Partners (SHP), har plötsligt tvingats lämna sitt uppdrag. – Den kompetens jag har bedöms nu inte längre behövlig av SHP:s två ägare, Skanska och Innisfree, säger han till SvD Näringsliv.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-07-30

 

Styrelseordförande i Nya Karolinskas ägarbolag lämnar sitt uppdrag

Nya Karolinskas ägarbolag Swedish hospital partners, SHP, har beslutat att byta ut sin styrelseordförande Gunnar Németh. Företagets vd Ulf Norén ska istället ta över ordförandeposten.

Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-07-30

 

Stockholm köpte ett sjukhus – men betalade för två. Vems fel är det?

Det skulle bli världens bästa sjukhus, men är nu mest känt som världens dyraste. Vad gick snett? Och vilka är ytterst ansvariga för miljardrullningen i Nya Karolinska?
När SvD söker svar lyser självkritiken med sin frånvaro. Men två beslut framhålls av flera politiker som de helt avgörande misstagen.

Läs artikeln här »
SvD - 2018-07-21

 

Former KI rector Dahlman-Wright: stones in a glass house

The irony is rich. Just last month, the Swedish Karolinska Institutet (KI) announced the results of the investigation into papers by their former guest professor Paolo Macchiarini and his right-hand man Philipp Jungebluth. The two were found guilty of research misconduct and their plastic trachea transplant papers were set for retraction, where at least the journal The Lancet finally obliged.

Läs artikeln här »
forbetterscience.com - 2018-07-19

 

Åklagare utreder patients död på NKS

En förundersökning har inletts av en åklagare efter att en 52-årig hjärtpatient skadades svårt när han vårdades på Nya Karolinska Solna i november förra året, skriver Dagens Nyheter.

Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2018-06-28

 

Mannheimer Swartling har fakturerat 120 miljoner

Omfattande kritik har riktats mot vidlyftiga avtal vid bygget av Sveriges största sjukhusprojekt Nya Karolinska. Nu avslöjar SVT Nyheter att advokatfirman Mannheimer Swartling har fakturerat  120 miljoner kronor för juridisk hjälp kring det kritiserade prestigeprojektet.

Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-06-25

 

Lokalkaoset på Karolinska får läkare att säga upp sig

Över 15.000 kvadratmeter lokaler för läkare saknas på Nya Karolinska: bland annat rum för omklädning, jour, administration, utbildning och enskilda patientsamtal.

Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-06-11

 

Facket kräver åtgärder för NKS-akuten: ”Håller på att klappa ihop”

Arbetsmiljön på Karolinskas akut håller inte, enligt läkarfacket. Personalen flyr och sjukskriver sig, och den nya organisationen är patientosäker, anser Läkarföreningen som nu kräver omedelbara åtgärder. Någon enhet kan behöva stängas.

Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-06-09

 

Nya Karolinskas intensivakut gapar tom: ”Helt galet”

Trots att Nya Karolinskas akutmottagning varit öppen sedan 1 maj står den nästintill tom.
Samtidigt går personalen på Stockholms andra akutmottagningar på knäna – överbelagda med patienter som hänvisats dit från Nya Karolinska. – Läkarna sitter och rullar tummarna, säger en källa till Aftonbladet.

Läs artikeln här »
Aftonbladet - 2018-05-18

 

Strålutrustning läcker på Nya Karolinska

Förhöjda strålvärden har upptäckts i källaren på Nya Karolinska Solna. Experter har kallats in för att undersöka vad som är fel.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2018-05-17

 

Förhöjda strålvärden på Nya Karolinska

Nu uppdagas nya brister på Nya Karolinska (NKS) i Solna. Förhöjda strålvärden har uppmätts i de nya strålbehandlingslokalerna.
Läs artikeln här »
Aftonbladet - 2018-05-17

 

Rapport om NKS visar på stökig konsulthantering

Karolinska universitetssjukhuset betalade 815 miljoner kronor för konsulttjänster under åren 2011–2017. Det visar en rapport om upphandlingen i samband med projekt NKS.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2018-05-11

 

NKS-överläkare starkt kritisk till sjukhusledningen efter dödsfall

Överläkaren Jarl Ehrenberg på Nya Karolinska i Solna, NKS, menar att den patient som avled i anslutning till med ett IT-haveri i slutet av förra året har fått »betala det ultimata priset för en prestigefylld sjukhusledning«.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2018-04-17

 

”Korrigering krävs på NKS – irreparabel skada hotar”

Temachefen för hjärta och kärl vid Karolinska beskriver det som hänt trebarnspappan vars hjärta stannade under it-haveriet som ett stort misslyckande.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-04-16

 

Överläkare: Saheen fick betala det ultimata priset för Karolinskas prestige

I ett penndrag har de styrande raserat välfungerande vårdkedjor och konstellationer och ersatt dem med en oprövad skrivbordsprodukt. Den nya strukturen vid NKS måste ses över innan utvecklingen orsakar irreparabla skador, skriver Sten Hellström, senior professor och överläkare, samt Mats Holmström, adjungerad professor och överläkare.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-04-16

 

Ledare: Den Karolinska patienten vacklar vidare

”Nej, jag ångrar ingenting”, sjöng Edith Piaf. Allianspartierna i Stockholms läns landsting gnolade på en mer tvetydig visa på onsdagens DN Debatt.
Läs artikeln här »
DN - 2018-04-11

 

Vi i alliansen byter ut styrelsen för Karolinska

Vi kommer också att tillsätta en utredning med syfte att stärka det nära ledarskapet på Karolinska. Bland annat ska utredningen pröva tanken att skapa flera fristående sjukhusenheter inom ramen för Karolinska Universitetssjukhuset, skriver alliansens gruppledare.
Läs artikeln här »
DN - 2018-04-10

 

En kvarts miljard för konsultens ordmassor

I april har fyra år passerat sedan Filippa Reinfeldt, då sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, intervjuades i DN under rubriken ”Varför ska man gnälla?”. Hon blickade ut över byggarbetsplatsen för Nya Karolinska i Solna och såg framför sig: ”Folk på trottoarerna kommer att se personalen springa med svårt sjuka i glaskorridorerna ovanför dem. Det är ganska häftigt.”
Läs artikeln här »
SvD - 2018-03-28

 

Mikromat till patienter på Nya Karolinska – cancersjuka Oskar kan inte äta

Nya Karolinska sjukhusets lokaler är inte anpassade efter de svårt sjuka barnens behov. Cancersjuke Oskar kan inte äta sjukhusmaten och det saknas pengar för att bygga familjekök. Därför har sjukhuset bett Barncancerföreningen och andra privata intressen om hjälp.
Läs artikeln här »
SVT - 2018-03-27

 

Svindyra Nya Karolinska ska bara ge akutsjukvård till VIP-patienter och särskilt intressanta fall! Vanligt folk får köa någon annanstans.

Vuxenakuten vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna kommer att stänga den 1 maj i år kl. 06.00! Visste ni inte det, så vet ni det nu. Det innebär att vuxenakuten vid exakt denna tidpunkt kommer att omvandlas till en intensivakut som bara kommer att ta emot de allra svårast sjuka patienterna. Dit får bara komma patienter med ambulans eller helikopter eller om man har en remiss från en annan vårdgivare.
Läs artikeln här »
elisabethoglund.se - 2018-03-27

 

Cancersjuke Oskar längtar efter frisk luft – balkonger och fönster stängda för patienter på Nya Karolinska

Svårt sjuka barn som vårdas på Nya Karolinska har inte tillgång till frisk luft från fönster och balkonger. Och inomhusluften går inte att reglera efter barnens behov.
– Man kan inte komma ut någonstans, säger 12-årige Oskar, som vårdas på barncanceravdelningen.
Läs artikeln här »
SVT - 2018-03-26

 

NKS nya extrakostnad: Gardiner för 370 000

För att skydda patienterna mot insyn från gatan måste 148 rullgardiner sättas upp utmed den glasade fasaden på Nya Karolinska i Solna. Det kostar minst 370 000 kr – och ingår inte i landstingets nya fasta prislista.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-03-22

 

209 fakturerade BCG-miljoner saknar det underlag som krävs

80 procent av det totala fakturabeloppet från Boston Consulting Group till Karolinska – 209 miljoner kronor – saknar avtalsenliga fakturaspecifikationer på sjukhuset, visar DN:s granskning.
Läs artikeln här »
DN- 2018-03-19

 

MP kritiskt till försvar av NKS-beslut: ”På gränsen till brottsligt”

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting är kritiskt till tidigare landstingsrådet Stig Nymans (KD) försvar av de beslut som ligger till grund för Nya Karolinska – inte minst valet av privat-offentlig finansieringslösning, OPS.
Läs artikeln här »
DN- 2018-03-19

 

”Syftet har dolts – NKS ett marknadsexperiment”

De anställda har hållits mer eller mindre okunniga när konsultbolaget BCG och Karolinskas ledning lagt de första byggstenarna till en ny sorts sjukvårdsmarknad. Det är anmärkningsvärt att modellen med ”värdebaserad vård” införs på försök när den inte ens utgår från den svenska vårdens problem och behov, skriver forskaren Jesper Meijling.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-03-16

 

Irene Svenonius har länge varit en stor satiriker

Sjukvården måste ledas av medarbetare, inte managementkonsulter, konstaterade Irene Svenonius i veckan. Det fick många twittrare att utropa "Satiren är död". Men en historisk tillbakablick visar att Finanslandstingsrådet länge har varit en stor humorist.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-03-16

 

NKS-rapport lämnas inte ut – oppositionen kritisk

15 miljarder är priset för att häva NKS-avtalet med Skanska men landstingsledningen vill inte offentliggöra hur det räknats fram. Beräkningen har gjorts av konsultföretaget PWC som för tio år sedan rådde landstinget att skriva på avtalet.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-03-11

 

Dag Larsson (S) om jävet: ”Skadar alla politiker”

Rapporten som pekade på att Svenonius var jävig skadar förtroendet för politiken, menar oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S).
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - Uppdaterad 2018-03-04 Publicerad 2018-03-02

 

Fem miljoner för att ersätta nya operationskläder

Nya Karolinska sjukhusets (NKS) nya operationskläder orsakar allergiska reaktioner hos personalen. Kostnaden för att byta ut kläderna blir närmare fem miljoner kronor, skriver SVT Stockholm.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-03-01

 

Historien om världens dyraste sjukhus – Nya Karolinska

Stockholm skulle få ett nytt universitetssjukhus, med vård och forskning i världsklass.
Men på tröskeln till valrörelsen har sjukhuset blivit ett tillhygge i den politiska debatten, efter rader av skandaler.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-02-25

 

Karolinska – Skandaler och miljarder

Se videoklipp här »
Dagens Nyheter - 2018-02-24

 

Rapport: Maktskiftet i landstinget ledde till att NKS blev dyrare

När alliansen tog över Stockholms landsting 2006 drev man genom finansieringsmodellen OPS för Nya Karolinska sjukhuset, trots att den redan mer eller mindre nobbats två gånger. Mindre öppna processer, fler konsulter och ökade kostnader blev resultatet, enligt en delrapport som presenterades på fredagen.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-02-24

 

Föräldrar samlar pengar till kök på Nya Karolinskas barncanceravdelning

Barn som har drabbats av cancer måste ofta bo på sjukhuset under långa perioder när de får behandling.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-02-23

 

Kriskommission ska kartlägga OPS-lösning

En kartläggning av kontrollmekanismer, OPS-lösningen och hur offentliga medel använts. Så ser direktiven för regeringens kriskommission ut.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2018-02-22

 

BCG: ”Vi kommer inte att ha ett enda uppdrag”

Boston Consulting Group, BCG, säger inte längre ”värdebaserad vård” och vill inte heller prata om Nya Karolinska. Nu vill företaget prata om hur svensk vård ska bli bättre – trots att många nog tycker att BCG:s konsulter är ”tokiga i huvudet”.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2018-02-22

 

NKS – detta har hänt

Politiska beslut, skandaler och byggproblem. Här finns hela NKS historia.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2018-02-21

 

S begär riksdagsdebatt om Karolinska

Socialdemokraterna begär en aktuell debatt i riksdagen om byggandet av Nya Karolinska Universitetssjukhuset.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2018-02-21

 

NKS saknar barninredning – personal ber om gåvor

Miljardnotan räckte inte till inredning för barnen på Nya Karolinska.
Nu vädjar personalen om hjälp från privata företag för att skapa lite trivsel.
”Som ni kanske har läst så är inte detta dyra sjukhus barnanpassat alls. Därför försöker vi göra detta genom att fråga om företag skulle kunna skänka en gåva till oss,” skriver en sjuksköterska.
Läs artikeln här »

Aftonbladet - 2018-02-19

 

Nya Karolinska en av världens dyraste byggnader

Nya Karolinska är en av världshistoriens dyraste byggnader, och kommer att kosta skattebetalarna 37 miljarder kronor. Trots detta är sjukhuset undermåligt. Karolinska anmäls nu av de egna läkarna på grund av allvarliga brister i arbetsmiljön.
Läs artikeln här »

Konkret Info- 2018-02-19

 

Regeringen tillsätter kriskommission om Nya Karolinska Solna

Kommissionen ska »utreda besluts- och genomförandeprocesser i samband med upphandlingar, investeringar och organisationsförändringar« vid Nya Karolinska Solna. »Äntligen!«, kommenterar Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.
Läs artikeln här »

Läkartidningen.se - 2018-02-16

 

Rymdteknik ska rensa ut odörer på NKS

Det går inte att öppna fönstren och vädra på NKS. Odörerna listas av facket som ett av många arbetsmiljöproblem. Nu testas NASA-metoder för att få bort lukten.
Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2018-02-15

Dokument om Paolo MacchiariniFörsäljningen av Gamla Karolinska stoppas

I dag skulle beslut om att sälja Gamla Karolinska ha fattats. Men efter stora protester, diskussioner om jäv och larm om att Nya Karolinska inte fungerar stoppas nu beslutet temporärt för närmare utredning..
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-02-13

 

Dokument om Paolo MacchiariniKarolinska utreder canceroperationer

Karolinska universitetssjukhuset tillsätter en extern granskning av den bristande operationskapaciteten under sommaren 2017.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2018-02-13

 

Dokument om Paolo MacchiariniAlliansen vill ha extern granskning av NKS

Landstingspolitikerna i Stockholm har svängt och ställer sig nu bakom en extern granskning av Nya Karolinska Solna, NKS.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2018-02-13

 

Dokument om Paolo MacchiariniLäkare larmar: Stoppa försäljningen av Gamla Karolinska

Tv-skärmar som kirurgerna inte ser, små rum, oduglig ventilation, glasytor som läcker sekretessuppgifter, svåra odörer som inte kan vädras ut – och it-haverier som riskerar patientsäkerheten.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-02-13

 

Dokument om Paolo MacchiariniNytt beslut: alliansen går med på extern granskning av Nya Karolinska

DN har avslöjat att finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kan vara jävig i frågan om att granska Karolinska – där hennes man är upphandlingschef. På ett extrainsatt möte med landstingsstyrelsen ställde sig alliansen bakom kravet på extern granskning.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-02-13

 

Dokument om Paolo MacchiariniPeter Wolodarski: Nya Karolinska blev en skandal i stället för ett skyltfönster.

Karolinska är ett av norra Europas bästa sjukhus. Det är djupt nedslående att beskåda hur verksamheten skadas när de ­politiskt ansvariga förlorar greppet.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-02-11

 

Dokument om Paolo MacchiariniKarolinska skickar hjärtpatienter för operation i Norge

Kön till hjärtoperationer på Karolinska universitetssjukhuset är så lång att sjukhuset nu börjat skicka patienter till Norge för hjärtoperation. I nuläget väntar 237 patienter på hjärtoperation på Karolinska som är det enda sjukhuset i länet som utför operationerna.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-02-09

 

Dokument om Paolo MacchiariniFinansministern vill ha statlig NKS-granskning

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill se en statlig granskning av Nya Karolinska.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2018-02-07

 

Dokument om Paolo MacchiariniDelar av Nya Karolinska stängs under ett dygn – it-systemets hårdvara ska bytas ut

Den 19-20 februari kommer it - systemet på Nya Karolinska att ligga nere helt och under ett dygn minimeras antalet patienter för en teknisk uppdatering. Under 24 timmar omdirigeras ambulanser till andra sjukhus och all planerad vård ställas in.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-02-06

 

Dokument om Paolo MacchiariniFinansministern föreslår statlig granskning av Nya Karolinska

”Det som hänt på Karolinska är helt exceptionellt”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).  Finansminister Magdalena Andersson (S) anser att Moderaterna inte tar ansvar för vad som hänt kring Nya Karolinska.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-02-06

 

Dokument om Paolo MacchiariniNya Karolinska stängs ett dygn

Om två veckor stänger Nya Karolinska Solna ner för intag under ett dygn för en uppdatering av det krånglande it-systemet.
Läs artikeln här »
Dagens Medicin - 2018-02-06

 

Dokument om Paolo Macchiarini  Konsultfakturor på 57 miljoner saknar underlag

Sedan 2011 har konsultbolaget Boston Consulting Group, BCG, fakturerat Karolinska universitetssjukhuset över en kvarts miljard, 257 miljoner kronor. 
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-01-28

 

Dokument om Paolo MacchiariniMyglarkulturen kring Nya Karolinska måste utredas

Nya Karolinska är en skandal och en miljardrullning som saknar motstycke. Kostnaden blir 8 miljarder mer än planerat och samtidigt har vare sig tjänstemän, politiker eller allmänhet insyn i hur skattemedlen används. Härvan är en svart komedi som måste utredas.
Läs artikeln här »

 

Dokument om Paolo MacchiariniNytt avtal ska sänka kostnaden för Nya Karolinska

På grund av att inflationen är lägre än väntat, kommer kostnaden för Nya Karolinska att minska med cirka 1, 9 miljard kronor. Alliansen i Stockholms läns landsting vill också omförhandla OPS-avtalet för att sänka kostnaderna.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-01-18

 

Dokument om Paolo MacchiariniTidigare BCG-konsult tog över efter Ringman Uggla

I torsdags avgick Karolinskas produktionsdirektör, tidigare BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla med omedelbar verkan, efter DN:s granskning. Ställföreträdande produktionsdirektör är nu Maria Nidefelt, som även hon rekryterades från Boston Consulting Group.
Läs artikeln här »
SvD - 2018-01-17

 

Dokument om Paolo MacchiariniTidigare BCG-konsult tog över efter Ringman Uggla

I torsdags avgick Karolinskas produktionsdirektör, tidigare BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla med omedelbar verkan, efter DN:s granskning. Ställföreträdande produktionsdirektör är nu Maria Nidefelt, som även hon rekryterades från Boston Consulting Group.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter - 2018-01-16

 

Dokument om Paolo MacchiariniTidigare sjukhusdirektör kritisk till BCG

Karolinskas tidigare sjukhusdirektör Birgir Jakobsson säger att konsulterna från Boston Consulting Group körde sitt eget race på sjukhuset och är kritisk till resultatet.
Läs artikeln här »
Dagens medicin - 2018-01-16

 

Dokument om Paolo MacchiariniNKS-direktör slutar – får närmare en miljon

Programdirektören Andreas Ringman Uggla kommer att avsluta sitt uppdrag på Nya Karolinska i Solna. Detta efter flera DN-avslöjanden som på olika sätt berör direktören. När Ringman Uggla nu slutar får han närmare en miljon kronor i lön utan att jobba.
Läs artikeln här »
Mitt i hela Stockholm - 2018-01-12

 

Dokument om Paolo MacchiariniNya Karolinska har Sveriges största offentliga konstsatsning någonsin

På lördag är det öppet hus i Nya Karolinska Solnas nyligen färdigställda huvudbyggnad. Sjukhuset har Sveriges största offentliga konstsatsning någonsin. Men efter byggets eskalerande kostnader uppfyller det ändå inte enprocentsmålet.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter- 2018-01-12

 

Dokument om Paolo MacchiariniInte Karolinskas ledning som riskerar livhanken

Ett flygplan med ett lika bristfälligt larmsystem som Nya Karolinska skulle få startförbud, skriver överläkaren Jarl Ehrenberg. Samma sjukhusledning som försäkrade att Macchiarinis luftstrupsoperationer var etiskt oklanderliga förlänger nu lidandet för andra patienter.
Läs artikeln här »
Expressen - 2018-01-18

 

Dokument om Paolo MacchiariniEfter DN:s granskning: Karolinska ändrar rutiner

Efter DN:s granskning av Karolinska universitetssjukhusets konsultanvändning ändrar sjukhuset sina rutiner för inköp av managementkonsulter.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter- 2018-01-10

 

Dokument om Paolo MacchiariniNya tekniska problem på Nya Karolinska

Nya Karolinska ”kan tvingas stänga vårdplatser” med anledning av pågående störningar i hjärtövervakningen. Nu inför sjukhuset reservrutiner och kallar in extra personal.
Läs artikeln här »
Dagens Nyheter- 2018-01-07

 

Dokument om Paolo MacchiariniSvindlande – NKS dyrt som 1,7 Burj Khalifa

Hur dyrt är Nya Karolinska? Här kan du jämföra byggkostnaden med några av världens dyraste prestigebyggen. Äpplen och päron naturligtvis – men ändå varning för svindel när sjukhuset ställs bredvid världens högsta byggnad Burj Khalifa, Operahuset i Oslo eller Turning Torso.
Läs artikeln här »
SvD - Betallänk

 

När larmet sviker – personal har skaffat visselpipor på Nya Karolinska

Personalen på Nya Karolinska skaffade visselpipor för att kunna få kontakt med varandra då larm och telefoni inte fungerar. – Jag trodde att det var ett skämt, säger en sjuksköterska på thoraxintensiven.
Läs artikeln här »

DN - 2017-12-29

 

Jan Tuninger: Nya Karolinska ett svårslaget rekord i politisk inkompetens

När landstingsfullmäktige tog beslutet var kostnadstaket 14 miljarder. I dag har totalkostnaderna skenat iväg till över 60 miljarder. Redan grundtankarna bakom projektet var fnoskiga: Att ersätta ett någorlunda fungerande storsjukhus, om än i behov av upprustning, med ett svindyrt mindre, uteslutande avsett för avancerad vård av betydligt färre patienter.
Läs artikeln här »

DN - 2017-12-15

 

Ett första år med tekniska haverier och personalflykt

Ett år har gått sedan de första patienterna flyttade in på högteknologiska Nya Karolinska. Sedan dess har sjukhuset drabbats av en rad problem. Nu inleder DN en större granskning av situationen vid universitetssjukhuset.
Läs artikeln här »

DN - 2017-12-13

 

It-problemen fortsätter – forskare kan inte flytta in på Nya Karolinska

Ett år har gått sedan de första patienterna flyttade in på högteknologiska Nya Karolinska. Sedan dess har sjukhuset drabbats av en rad problem. Nu inleder DN en större granskning av situationen vid universitetssjukhuset.
Läs artikeln här »

DN - 2017-12-13

 

Saheens hjärta stannade under it-haveri

En patient fick allvarliga skador vid ett hjärtstopp samtidigt som Nya Karolinskas hjärtlarm inte fungerade. DN kan nu avslöja att mannen, en 52-årig trebarnspappa utan familj i Sverige, avled två veckor senare av sina skador. DN har intervjuat hustrun och var med vid Stockholmsmoskén då vännerna tog farväl.
Läs artikeln här »

Dagens Nyheter - 2017-12-13

 

Dokument om Paolo MacchiariniAlliansen kommer inte att häva NKS-avtal

15 miljarder kronor blir prislappen om Stockholmslandstinget ska säga upp NKS-avtalet med Skanska och projektbolaget SHP i förtid. För dyrt säger nu den styrande borgerliga landstingsalliansen.
– Vi kan inte ersätta ett mindre välbetänkt avtal med ett ännu sämre avtal för att säga upp det, anser finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).
Läs artikeln här »
SvD - 2017-12-12

 

Dokument om Paolo MacchiariniFel i 100-tals fler badrum på NKS – får klafsa runt i vatten

Problemen med felbyggda badrum på Nya Karolinska växer. Nu visar det sig att det blir vattensamlingar på golven i merparten av 550 nya patientbadrum. Någon traditionell besiktning av samtliga rum har aldrig gjorts.
– Uppenbarligen finns det en svaghet i det vi har lämnat över, säger Pär Olsson, för Skanska Healthcare AB.
Läs artikeln här »
SvD - 2017-12-04

 

Dokument om Paolo MacchiariniFortsatta IT-störningar på Karolinska

De tekniska störningarna vid Nya Karolinska Solna, som förra veckan ledde till en lex Maria-anmälan om misstänkt vårdskada, fortsätter. Och läget för den drabbade patienten uppges vara allvarligt.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-11-29

 

Dokument om Paolo MacchiariniPatient har livshotande skador efter teknikhaveriet på Nya Karolinska

Den patient som misstänks ha drabbats av att hjärtövervakningen fallerade på Nya Karolinska för en dryg vecka sedan vårdas nu i en avancerad hjärt-lungmaskin, ECMO, enligt DN:s källor.
Läs artikeln här »
DN - 2017-11-29

 

Dokument om Paolo Macchiarini  Nätverklösningen på Nya Karolinska ses över för patientsäkrare system

Karolinska universitetssjukhuset har tecknat en överenskommelse med landstingsdirektören om en översyn av it-systemet på Nya Karolinska, för att bygga ett stabilare nätverk.
Läs artikeln här »
DN - 2017-11-24

 

Dokument om Paolo Macchiarini  Stabsläget avblåst på Nya Karolinska

Nya Karolinska i Solna gick på tisdagskvällen upp i stabsläge. Personal fick inte lov att lämna arbetsplatsen. Vissa patienter transporterades till sjukhuset i Huddinge och ambulanser omdirigerades.
Läs artikeln här »
DN - 2017-11-21

 

Dokument om Paolo MacchiariniDyrbar badrumsmiss på Nya Karolinska

Problemen med Nya Karolinska sjukhuset i Solna tycks aldrig ta slut. Nu konstateras att badrummen till 165 patientrum är felbyggda, skriver Svenska Dagbladet.
Läs artikeln här »
SvD - 2017-11-17

 

Dokument om Paolo MacchiariniMP: ”Borde vägrat ta emot nyckeln till NKS”

Stockholmslandstinget borde vägrat ta emot nyckeln av Skanska när de inte ens kunde leverera badrum utan så kallat bakfall till NKS. Det säger MP-politikern Tomas Eriksson efter SvD:s avslöjande. Fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M) säger att ansvaret ligger på Skanska och att alla fel ska åtgärdas.
Läs artikeln här »
SvD - 2017-11-16

 

Dokument om Paolo MacchiariniFelbyggda badrummen ska åtgärdas – störningar väntas

Swedish Hospital Partners och byggjätten Skanska lovar nu att åtgärda samtliga badrum på Nya Karolinska i Solna. I den inflyttade delen av sjukhuset kommer vården att drabbas av störningar. Nästan alla badrum är felbyggda där det bildas vattensamlingar på golven när duscharna används.
Läs artikeln här »
SvD - 2017-11-16

 

Dokument om Paolo Macchiarini165 felbyggda badrum på Nya Karolinska

Vattnet rinner åt fel håll i patienternas badrum på Nya Karolinska. Vid en besiktning konstateras bakfall i 165 våtutrymmen i det nyöppnade sjukhuset. Enligt oberoende beräkningar kan det kosta cirka 100 000 kronor att åtgärda felen – per rum.
Läs artikeln här »
SvD - 2017-11-17

 

Dokument om Paolo MacchiariniSjukhusdirektören medger brister vid barnakuten på NKS

Melvin Samsom, sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, medger att det finns uppenbara brister vid barnakutmottagningen på Nya Karolinska Solna. Lokalerna är inte anpassade för att möta akut sjuka barn på ett adekvat sätt, skriver han till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-11-01

 

Dokument om Paolo MacchiariniTuffare kontroll mot höga kostnader på NKS

Landstinget skärper greppet för att hindra dyra tilläggsbeställningar till Nya Karolinska. I fortsättningen måste alla nya avtal godkännas av landstingsdirektören Malin Frenning.
Läs artikeln här »
SvD - 2017-09-26

 

Dokument om Paolo MacchiariniNya Karolinska sjukhuset är Sveriges största ekonomiska katastrof någonsin! Och det blir bara värre.

Byggandet och förvaltningen av Nya Karolinska Universitetssjukhuset i Solna är inget mindre än en gigantisk skandal, en skandal som kommer att kosta skattebetalarna så mycket pengar under de närmaste tjugo åren att man kan oroa sig för att det nästan inte kommer att finnas några pengar kvar till själva vården.
Läs artikeln här »
elisabethoglund.se - 2017-09-21

 

Dokument om Paolo MacchiariniLäkare: NKS ett fuskbygge med bedrövlig standard

Nya Karolinska i Solna är inte bara världens dyraste sjukhus utan också feltänkt och dåligt byggt. Det anser Jarl Ehrenberg, narkos- och intensivvårdsläkare som nu har 10 månaders erfarenheter på NKS. – Det presenteras som ett sjukhus i världsklass, men det håller ju inte ens vanlig normal standard, säger han.
Läs artikeln här »
Aftonbladet  - 2017-09-18

 

Dokument om Paolo MacchiariniHöga priser för ändringar och tillägg på NKS

1,2 miljoner kronor för att byta en dörr och nära 100 000 kronor för att sätta upp ett hyllplan. Det är två exempel på vad ändringar och tillägg vid Nya Karolinska Solna kostar. Det visar dokument som Svenska Dagbladet tagit del av.
Läs artikeln här »
Aftonbladet  - 2017-09-18

 

Dokument om Paolo MacchiariniFel val att tiga – nu sprids bilden av Skanska som girigbuk

Skanska borde inte ha skrivit ett sådant girigt avtal med Nya Karolinska. Byggbolaget borde veta att den typen av avtal genererar svarta rubriker. Och att rapporteringen riskerar att skada Skanskas SKA B +0.11% affärer i hela världen.
Läs artikeln här »
(betallänk, SvD)

 

Dokument om Paolo MacchiariniPolitikerna grundlurade – kan vara värt bryta avtalet

Efter SvD:s nya avslöjanden vill Miljöpartiet i Stockholmslandstinget omedelbart omförhandla NKS-avtalet med Skanska. – Rår vi inte på dem den vägen måste vi grundligt utreda konsekvenserna av att ta smällen och bryta avtalet, anser MP:s gruppledare Tomas Eriksson.
Läs artikeln här »
(betallänk, SvD)

 

Dokument om Paolo MacchiariniKostnaden för ett dörrbyte på Nya Karolinska: 1,2 miljoner

Nästan 100 000 kronor för att byta en hylla, över 140 000 för att sätta in en ny vattenkran – och mer än en miljon för att byta en dörr.
Läs artikeln här »
Aftonbladet  - 2017-09-18

 

Dokument om Paolo MacchiariniPlatsbrist på NKS – fler väggar öppnas

För att motverka den akuta vårdplatsbristen på Nya Karolinska Solna, NKS, rivs nu väggar mellan enkelrum. Orsaken är att det inte finns tillräckligt med personal till enbart enkelrum.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-04-03

 

Dokument om Paolo MacchiariniNKS satsning på intensivakut hotar läkarutbildning

Läkarutbildningen på Karolinska institutet står inför stora förändringar – och risk för försämringar – när Nya Karolinska i Solna får en så kallad intensivakut nästa år. Universitetet känner sig akterseglat i beslutsprocessen och måste nu arbeta febrilt för att på kort tid anpassa utbildningen.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-03-24

 

Dokument om Paolo MacchiariniBarnläkare: Utan vårdplatser havererar barnsjukvården

Bristen på vårdplatser för barn på Stockholms sjukhus är inte längre försvarbar. Det som skett i vinter på vår arbets­plats kan inte beskrivas som annat än ett haveri som vi aldrig sett tidi­gare. Försämrad medicinsk kvalitet, minskad patientsäkerhet och en ohållbar arbetsmiljö är nu en realitet, skriver 32 barnläkare.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-03-24

 

Dokument om Paolo MacchiariniMisstänkt ekobrott på Nya Karolinska

En underentreprenör till Skanska misstänks för en omfattande ekobrottshärva under bygget av sjukhuset Nya Karolinska i Stockholm.
Läs artikeln här »
Dagens Industri - 2017-03-22

 

Dokument om Paolo MacchiariniLandstingsrevisorerna: »Nästa flytt till NKS bör ges längre tid«

Landstingsrevisorerna i Stockholms läns landsting har granskat den första flytten till Nya Karolinska Solna (NKS). Att nätverk, larm och telefoni inte var klara i tid påverkade förutsättningarna för personalens utbildning och driftövning, samt möjligheten att testa helheten, skriver de.
Läs artikeln här »

Författare: Kjell Asplund
Stockholms läns landsting - 2017-02-23

 

Dokument om Paolo MacchiariniSka värdebaserad vård införas av konsulter utan vetenskaplig evidens?

Radions »Kaliber« har i två program om Nya Karolinska sjukhuset (NKS) i detalj belyst att det multinationella managementföretaget Boston Consulting Group (BCG) haft en avgörande roll som konsult i Stockholms läns landsting (SLL) vid införandet av värdebaserad vård [1, 2]. Detta vid sidan av en förvaltning med över 800 tjänstemän.
Läs artikeln här »
Läkartidningen.se - 2017-01-06