Skandalernas Karolinska

KI

- Dokument

 

NYTT - Melvin Samsom får fortsatt förtroende

Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör sitter kvar i sin stol. Samtidigt uppmanar sjukhusets styrelse Melvin Samsom att vara mer kreativ kring framtida utmaningar.
Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2017-12-12

 

NYTT - Stockholmspolitiker kräver Melvin Samsoms avgång

Efter de senaste turerna kring Karolinska universitetssjukhuset kräver Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting att sjukhusdirektör Melvin Samsom avgår. Även Miljöpartiet efterlyser förändringar i sjukhusledningen. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Läs artikeln här »

Läkartidningen.se - 2017-12-07

 

NYTT - Karolinska saknar underlag för 28 miljoner i konsultfakturor

Under 2017 har Boston Consulting Group fakturerat Karolinska universitetssjukhuset 27,7 miljoner kronor. För vad, vet inte sjukhusdirektör Melvin Samsom.
Läs artikeln här »

Dagens Medicin- 2017-12-07

 

NYTT - Karolinska låg i stabsläge efter tekniska problem

Karolinska universitetssjukhuset i Solna drabbades av tekniska problem under tisdagen. De löstes under kvällen. Sjukhuset gick under kvällen upp i så kallat stabsläge, och personalen fick ersätta en rad tekniska lösningar i vården med manuella rutiner. – Stabsläget har avbrutits, och de nätverksstörningar som varit är åtgärdade. Systemen fungerar igen, säger sjukhusets presschef Kim Sjölund till TT.
Läs artikeln här »

Dagens Medicin- 2017-11-22

 

NYTT - Misstänkt korruption mellan Vetenskapsrådet och Karolinska Institutet

För en tid sedan fick Johan Thyberg från några yngre, disputerade forskare vid Karolinska Institutet (KI) ett långt, anonymt, välformulerat och till synes vederhäftigt brev om vad de upplevde som ett stort problem i sina forskarkarriärer. Brevet handlar om korruption mellan Vetenskapsrådet (VR) och KI.

Läs artikeln här »

NewsVoice - 2017-11-21

 

NYTT - Åtgärdsarbetet på KI efter Macchiarini går framåt

Karolinska institutet har rättat till flera av de brister som uppdagades efter Macchiarini-affären. Men vissa delar i åtgärdsplanen tar längre tid än planerat att genomföra, och nu föreslås utvidgade utbildningsinsatser och mer systematisk uppföljning av redovisning av bisysslor.

Läs artikeln här »

Läkartidningen.se - 2017-10-11

 

KI faller på universitetsrankning

Skandalen med kirurgen Paolo Macchiarini har svärtat ned Karolinska institutets (KI) rykte.
Ännu ett bevis för det kommer nu. KI faller tungt på en internationell rankningslista över världens främsta lärosäten.

Läs artikeln här »

Dagens Nyheter - 2017-09-05

 

KI planerade cancerforskning med självutnämnd ”laserterapeut”

Svenska Dagbladet har nyss skrivit om åtalet mot en alternativbehandlare som mot god betalning lyst med laserlampa på patienter med metastaserad cancer och andra allvarliga sjukdomar. Laserterapeuten har ingen medicinsk utbildning men har i många år behandlat svårt sjuka patienter i Sverige, Norge och till och med på Londons Harley Street.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2017-07-17

 

Tidigare chef om konsulterna: ”Försökte få bort dem”

Managementbolaget BCG skulle införa ”värdebaserad vård” på Karolinska sjukhuset. En konsult fick ett toppjobb på sjukhuset – och missnöjet bland läkarna skenade. Nu talar den tidigare KS-direktören ut om vad som gick fel.

Läs artikeln här »

Svenska Dagbladet - 2017-07-13

 

Den okända KI-skandalen: stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen

Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”. Fallet illustrerar vikten av rättssäkra bedömningar av oredlighet med tanke på konsekvenserna för den anklagade. I ett s.k. amicus brief till Europadomstolen uttalar ARW sitt stöd för Lundebergs sak.

Läs artikeln här »

Academic Rights Watch - 2017-06-24

 

KI letar lösningar för utbildningsplatser

Läkarstudenter som går verksamhetsförlagda utbildningar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna riskerar att missa sina examensmål. Det menar Karolinska institutet, KI.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2017-06-13

 

Gamla KI-rektorer vägrar lämna Nobelförsamlingen

De båda före detta rektorerna för Karolinska institutet Anders Hamsten och Harriet Wallberg är fortfarande kvar i Nobelförsamlingen. Detta trots att församlingen vid flera tillfällen uppmanat dem att avgå.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2017-05-24

 

KI-chef avgår efter internrevision

Karolinska institutets vicerektor Martin Ingvar avgår. DN har tidigare avslöjat att den kände professorn är under granskning från KI:s internrevision.

Läs artikeln här »

Dagens Nyheter - 2017-05-12

 

KI-chef avgår efter kritik

Karolinska institutets vicerektor Martin Ingvar avgår, meddelar han för TT. Ingvar är föremål för en internrevision och har i samband med den funnit att det kan finnas grund för kritik.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2017-05-12

Läs mer:

Martin Ingvar svarar på kritiken bakom intern utredning »

KI:s vicerektor under intern utredning »

 

Minskad akutvård vid Karolinska – trots läkarkritik

Ordföranden i Karolinska universitetssjukhusets styrelse följer kritiserat beslut. Trots läkarlarm om försämrad traumakompetens.

Läs artikeln här »

Dagens Medicin - 2017-05-03

 

KI:s vicerektor tar timeout under utredning

Karolinska institutets vicerektor Martin Ingvar utreds av universitetets internrevision, uppger Dagens Nyheter. Nu tar han timeout till dess utredningen är klar.

Läs artikeln här »

Läkartidningen.se - 2017-04-26

 

KI:s vice rektor synas av internrevisorer

Martin Ingvar, vice rektor på Karolinska institutet (KI), utreds av internrevisionen och har tagit time-out från en del av sina uppdrag.

Läs artikeln här »

SvD - 2017-04-26

 

Martin Ingvar svarar på kritiken bakom intern utredning

KI:s vicerektor Martin Ingvar försvarar sig mot anklagelserna och hänvisar till att lärare vid universitet äger rättigheterna till sina idéer och forskningsresultat.

Läs artikeln här »

Dagens medicin - 2017-04-26

 

Facket välkomnar att Karolinska bryter med konsultbolag

Både Stockholms läkarförening och Miljöpartiet är positiva till att sjukhuset valt att bryta kontraktet med Boston Consulting Group, BCG.

Läs artikeln här »

Dagens medicin - 2017-04-19

 

Karolinska bryter med kritiserat konsultföretag

Sjukhuset avslutar sitt samarbete med Boston Consulting Group och produktionsdirektören vingklipps.

Läs artikeln här »

Dagens medicin - 2017-04-18

 

Nya KI-affären pågick i år utan att någon brydde sig

Vad betyder den nya skandalen på Karolinska institutet (KI) där en svårgenomtränglig miljonhärva nu ska polisutredas efter flera års fördröjning? Tre höga KI-anställda pekas ut.
Läs artikeln här »

SvD - 2017-04-07

 

SLL stoppar utbetalningar

Stockholms läns landsting kan vara del i fakturahärvan – där Karolinska institutet polisanmält en chef som attesterat fakturor som den skickat själv. Nu stoppar landstinget alla utbetalningar.
Läs artikeln här »

Dagens medicin - 2017-04-07

 

Misstänkt miljonhärva på Karolinska institutet

Två professorer och höga chefer på Karolinska institutet misstänks för att under flera år ha sålt tjänster till det medicinska universitetet – från ett eget bolag.
Läs artikeln här »

Dagens medicin- 2017-04-06

 

Landstinget största kund i misstänkt härva

Karolinska institutet ska polisanmäla den misstänkta miljonhärva som upptäckts på universitetet.
Läs artikeln här »

Sydsvenskan - 2017-04-06

 

Misstänkt miljonhärva på Karolinska institutet

Två professorer och höga chefer på Karolinska institutet misstänks för att under flera år ha sålt tjänster till det medicinska universitetet – från ett eget bolag. Det skriver Dagens Nyheter som tagit del av en internrevision som riktar kraftig kritik mot de inblandade.
Läs artikeln här »

SydsvSvD enskan - 2017-04-05

 

Professor anmäld efter misstänkt miljonhärva på KI

DN kan avslöja att professorer och höga chefer under flera år har sålt tjänster till KI från ett eget bolag.
Läs artikeln här »

(För DN-kunder)
DN - 2017-04-05

 

Konsultkostnaderna skjuter i höjden på Karolinska universitetssjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset lade 356 miljoner kronor på konsulter förra året. En stor del gick till Boston consulting group som har kopplingar till personer i sjukhusledningen. Konsultbolaget sjösätter den nya verksamhetsmodellen som en majoritet av läkarna är emot.
Läs artikeln här »

Dagens medicin- 2017-03-27

 

Lågt förtroende för Karolinskas ledning

En majoritet av läkarna på Karolinska universitetssjukhuset har inte förtroende för sjukhusledningen, enligt läkarföreningen på sjukhuset.
Läs artikeln här »

Dagens medicin- 2017-03-15

 

Forskning kan ha lett till dödsfall

Experimentell behandling med moderkaksceller misstänkts ha lett till att minst fem patienter drabbats av allvarliga komplikationer – eller till och med dött i förtid.
Läs artikeln här »

Dagens medicin- 2017-02-24

 

Patienter kan ha dött av stromabehandling

Åtminstone fem patienter misstänks ha lidit allvarlig skada eller dött för tidigt i experimentella behandlingar med stromaceller på Karolinska universitetssjukhuset. Forskarna har tagit risker utan att ha en aning om resultatet, menar utredare som nu kommit med en utvidgad granskning, rapporterar Svenska Dagbladet.
Läs artikeln här »

Läkartidningen - 2017-02-24

 

 

KI ställer in fest – efter Expressens frågor

Anders Hamsten avgick som rektor på Karolinska institutet, KI, efter hård kritik för sin inblandning i Macchiariniskandalen.
Läs artikeln här »

Expressen - 2017-01-12

 

 

KI:s nya styrelseordförande vill ”göra ett omtag”

Mikael Odenberg, ny styrelseordförande för Karolinska institutet, säger till KI Nyheter att det finns skäl att ”göra ett omtag” både när det gäller rekryteringen av ny rektor och vägen framåt efter Macchiarini-skandalen.
Läs artikeln här »

Expressen - 2017-01-10

 

Karolinska slarvar med sekretessen

Karolinska universitetssjukhuset slarvar med patientsekretessen. Sjukhusets it-chef kan inte redogöra för vilka anställda som har haft tillgång till känsliga patientuppgifter på Karolinskas nätverk. Datainspektionen har inlett en granskning.
Läs artikeln här »

Dagens medicin - 2016-11-02

 

Kontroversiella försök på KI

För första gången har forskare förändrat arvsmassan på friska mänskliga embryon. Den etiskt känsliga forskningen utförs på Karolinska institutet i Huddinge.
Läs artikeln här »

Dagens medicin - 2016-10-07

 

KI krumbuktar sig

Kritiker tillbakavisar Karolinska institutets försvar för rekrytering.
Läs artikeln här »

DN Debatt - 2008-11-19

 

Nepotism avgör karriär på Karolinska institutet

Tv-producenten Ylva Lööf anklagar KI för grov godtycklighet: Toppkandidaterna 
förbigås vid tillsättning av professurer vid Sveriges mest ansedda universitet.
Läs artikeln här »

DN Debatt - 2008-11-02